Pohanková kaše s mákem, ořechy a kořením na svařáčka

Dnes vás chci inspirovat. Někdy se stane, že vstanete, kouknete z okna, nasnídáte se a šli byste zase spát. (jen tak mezi námi, takhle to mívám skoro každou sobotu, pokud se vyloženě s někým nedomluvím na jiném programu). Jenomže dnes to mělo malý zádrhel. Co si k té snídani vlastně dám?

Něco, co mi spraví náladu, prohřeje a vyladí.

No vidíte, a teď už vám píšu inspiraci, jak naložit s ránem, jako je to dnešní. 🙂 Celý včerejšek jsem ležela, pokoušel se o mě moribundus. Nalévala se čajem lapacho a vylepšila jsem ho kořením na svařáčka. Lapacho je jistota na všechny neduhy, jen to chce krapet vylepšit chuť.

A ve špajzu mám ve sklenicích pěkně vyskládanou pohanku. Bylo by škoda ji nevyužít. Tak už běhám kolem hrnce a sypu pohanku, mák, kuchyň začíná mít vůni svařeného vína.  A za chvíli je kaše hotová.

Teď už jen recept 2 – 3 porce

Pohanková kaše s mákem, ořechy a vůní svařeného vína

100 g pohanky lámanky
250 ml horké vody, ve které se vařilo koření na svařáček
1 – 2 lžíce nemletého máku
trochu ořechů
med na oslazení
špetka soli

Kaše vařím v hrnci se silným dnem, pak se nepřichytne.

Připravte si tekutinu. Do 250 ml vody nasypte trochu koření na svařené víno a chvilku povařte. Do menšího hrnce nasypte pohanku lámanku, mák, trochu osolte a zalijte horkou tekutinou. Vařte, občas promíchejte. Pokud bude kaše hustá, přilijte horkou vodu. Když má pohanka konzistenci kaše, stáhněte, servírujte, zdobte ořechy, polijte medem. A dobrou chuť.

Hrajte si a obměňujte

Přidejte sušené ovoce, které nakrájejte na kousky a předem namočte. Můžete i rozmixovat a polít kaši. Pak už nebudete potřebovat med.

Pro tento účel jsou skvělé švestky, datle, fíky, moruše. Vyzkoušejte to, které máte rádi.

Ať vám dnešní snídaně rozjasní den.

 

 

 

Jana Součková
Naučím vás zmrzlinovat, snadno, chytře, zábavně. Zajímá mě zmrzlinový příběh>>