Pečte čokoládově, snadno a rychle

Čokoládový brownies všichni milujeme. Když Klárka projevila přání, aby její narozeninový dort byl čokoládový brownies, srdce mi zajásalo. Hlavní ingredience je totiž čokoláda. A není jí málo. Možná se odborníci na výživu začnou bouřit, ale já o prospěšnosti čokolády vím své. 🙂

A brownies je dort, kam se k mé radosti vejde opravdu hodně čokolády.

Ráda peču tak, aby to netrvalo dlouho. Jednoduše a rychle. I tento požadavek brownies splňuje. Ještě, že jsem recept našla před hodně lety v Apetitu. Od té doby ho pečeme na různé příležitosti a ještě se nám nepřejedl. Tak vzhůru na pečení. A nevyděste se, čokolády je tam opravdu hodně. 🙂

Třípatrový čokoládový brownies

Na třípatrový dortík potřebujete hned dvě dávky těsta. A je tam důmyslně schováno 800 g čokolády.

Na dvě dávky potřebujete
400 g bílé čokolády
400 g tmavé čokolády
8 vajec
6 lžic cukru
14 lžic celozrnné špaldové mouky
200 g másla

Postup
Vytvořte dvě těsta, světlé a tmavé.

Světlé těsto
V misce rozehřejte 400 g bílé čokolády, přidejte 100 g másla, 2 lžíce cukru, 4 rozkvedlaná vejce a nakonec přimíchejte 6 lžic celozrnné mouky. Než přidáte vajíčka, nechte rozpuštěnou čokoládu s máslem a cukrem trochu vychladnout, aby směs byla vlažná a vajíčka se nesrazila.

Tmavé těsto
V misce rozehřejte 400 g tmavé čokolády, přidejte 100 g másla, 4 lžíce cukru, 4 rozkvedlaná vejce a nakonec přimíchejte 8 lžic celozrnné mouky. Než přidáte vajíčka, nechte rozpuštěnou čokoládu s máslem a cukrem trochu vychladnout, aby směs byla vlažná a vajíčka se nesrazila.

Plňte do forem
Připravte si formy na třípatrový dort. Koupila jsem si k tomuto účelu silikonové formy ve třech velikostech. Silikonové formy nemusíte vymazávat máslem a můžete rovnou plnit. Plňte těstem střídavě tmavé a světlé jako šachovnici. Druhou vrstvu opačně. Takto naplňte všechny formy.

Pak přijde důležitý úkon. Vezměte špejli a těsto opatrně promíchněte. Vznikne tak mramorový efekt. Dejte péct na 180 stupňů na cca 40 minut. Každá trouba peče jinak, takže je lepší, když si to ohlídáte. Když do upečeného dortu zapíchnete špejli, čokoláda bude trochu ulpívat na špejli. Neměl by být uvnitř suchý, ale mírně mazlavý.

Formy
Použila jsem formy o velikosti 17 cm, 12 cm a 7,5 cm. Množství těsta, které uvádím se přesně vešlo do těchto tří forem. Výhodou je, že jsou všechny tři formy stejně vysoké, takže k mé radosti, se pekly všechny díly stejnou dobu.

Ještě vám něco prozradím. Upečené díly jsem na sebe jen tak naskládala. Žádné promazávání krémem, nebo čokoládou. Je to jen položené na sobě, hezky na sebe sedly. Jahodami nic nezkazíte, tak šup s nimi na dort. Jahody dort krásně rozsvítí.

A je to, můžete jít mlsat.

Myslíte, že se k dortu hodí zmrzlina? No jasně, že jo 🙂

Jakou byste vybrali?

Nebo si se zmrzlinou rovnou zahrajte a užijte si zábavné zmrzlinování. Mám pro vás skvělý tip.

 

PEXESO Zábavné zmrzlinování,

tak si pojďte zahrát. 🙂

 

 

 

 

 

Jana Součková
Naučím vás zmrzlinovat, snadno, chytře, zábavně. Zajímá mě zmrzlinový příběh>>