Jahodové gelato, klasika s mrazem sušenými jahodami

Vůně jahod je jedinečná. Už jako dítě jsem se těšila na červen, kdy na zahradě dozrávají voňavé jahody. Jahody jsme jedli na různé způsoby. Ovšem, nejlepší byly trhané přímo do pusy. A jahodovou zmrzlinu jsem milovala. Je jasné, že jahodová zmrzlina nesmí chybět v žádné zmrzlinárně. Rozhodla jsem se vyzkoušet jahodové gelato. Zmrzlinovou klasiku a vynikající zmrzlinu. Je to jedna z mých nejoblíbenějších zmrzlin mého dětství. Určitě je nejlepší z krásně voňavých čerstvých jahod. Jenomže je zima a mě se ke dvanácti měsíčkům opravdu nechtělo. Také jsem mohla použít mražené jahody. Ovšem, chtěla jsem vyzkoušet pro mě něco úplně nového.

Křupavé, mrazem sušené jahody byla volba na moje jahodové gelato. Přepadla mě zvědavost, jestli to vůbec půjde, jakou bude mít zmrzlina chuť. V nejhorším se vrátím k čerstvým nebo mraženým jahodám. Přiznám se, že mě výsledná chuť mile překvapila. Dovolím si říci, že právě do gelata se mrazem sušené jahody velmi hodí. Zvýrazní se sametová konzistence, takže je gelato ještě sametovější.

Jsem nadšena z jahodového gelata. S dcerami jsme se shodly na tom, že tak jemnou a plnou chuť z čerstvých jahod neuděláme. Tak se nám krásně vyloupla jahodová zmrzlina na zimní měsíce.

Mrazem sušené, neboli lyofilizované ovoce, neušlo dalším zmrzlinovým experimentům. Pečlivě zkouším další druhy ovoce a užívám si jejich plnou chuť, která vynikne právě v gelatu.

Jahodové gelato je zmrzlina, kterou si zamilujete. Recept najdete v e-knize Zábavné zmrzlinování. Věřím, že nabudí vaše chuťové pohárky.

Se sušenými jahody i jinými sušenými plody se skvěle experimentuje. Skvěle se hodí právě do domácí zmrzliny a dodají zmrzlině příjemnou sytou chuť ovoce. Jinak je zmrzlina krásně krémová a hebká.

Jana Součková
Naučím vás zmrzlinovat, snadno, chytře, zábavně. Zajímá mě zmrzlinový příběh>>