Chuť a vůně čokolády, skvělá aromaterapie

Milujeme vůni čokolády, jak se line po kuchyni. Na to si vzpomeneme vždy, když se rozhodujeme, jaký dort, že bude ten narozeninový. Většinou zvítězí vůně čokolády. Dvoubarevný brownies je naším favoritem už mnoho let. Od chvíle, kdy jsem recept objevila v Apetitu.

Neodolatelný, hodně čokoládový, prostě skvělý.

 

Aromaterapie pohladí na duši, vyzkoušejte čokoládovou 🙂

Skvělý čokoládový dort, pozor, čokolády je v něm opravdu hodně 🙂

Suroviny:
200 g kvalitní hořké čokolády
200 g kvalitní bílé čokolády
100 g másla
3 lžíce cukru
4 celá vejce
7 lžic mouky

Postup:
Světlé těsto
V misce rozehřejte 200 g bílé čokolády, přidejte 50 g másla, 1 lžíci cukru, 2 rozkvedlaná vejce a nakonec přimíchejte 4 lžíce celozrnné mouky. Než přidáte vajíčka, nechte rozpuštěnou čokoládu s máslem a cukrem trochu vychladnout, aby směs byla vlažná a vajíčka se nesrazila.

Tmavé těsto
V misce rozehřejte 200 g tmavé čokolády, přidejte 50 g másla, 2 lžíce cukru, 2 rozkvedlaná vejce a nakonec přimíchejte 3 lžíce celozrnné mouky. Než přidáte vajíčka, nechte rozpuštěnou čokoládu s máslem a cukrem trochu vychladnout, aby směs byla vlažná a vajíčka se nesrazila.

Plňte do forem
Používám silikonovou formu, kterou nemusíte vymazávat a upečený dort se velmi lehce z formy vyjme.  Plňte těstem střídavě tmavé a světlé jako šachovnici. Druhou vrstvu opačně. Pokračujte až vypotřebujete všechno těsto.

Pak přijde důležitý úkon. Vezměte špejli a těsto opatrně promíchejte. Vznikne tak mramorový efekt. Dejte péct na 180 stupňů na cca 40 minut. Každá trouba peče jinak, takže je lepší, když si to ohlídáte. Když do upečeného dortu zapíchnete špejli, čokoláda bude trochu ulpívat na špejli. Neměl by být uvnitř suchý, ale mírně mazlavý.

Hotový dort ozdobte lesním ovocem. Nebo klidně podávejte s ušlehanou šlehačkou. Dort je vhodný pro milovníky čokolády a minimalismu.

Tak si krásně užijte čokoládové aroma.

Jana

 

Jana Součková
Naučím vás zmrzlinovat, snadno, chytře, zábavně. Zajímá mě zmrzlinový příběh>>