Banánová zmrzlina z makového mléka

Zmrzlina z makového mléka je pro mě obrovským překvapením. Makové mléko a banán je chuťová kombinace, kterou mám ráda.

Makové mléko není jako kravské mléko, má jinou konzistenci i chuť. Chuť je maková. Vznikne rozmixováním makových zrníček s vodou v poměru 1:10. Takže 100 g máku na 1 litr vody. Několikrát přecedíme přes sítko, nebo lépe přes plátýnko. Vždycky mě fascinuje, že z černých makových zrníček vznikne bílá tekutina.

Využití makového mléka je tam, kam se hodí chuť máku. Vždy, když se mi dostane do ruky pro mě nová potravina, hned začnu vymýšlet, kam by se hodila.

Moje makové experimenty

Makové palačinky byly první, co jsem z makového mléka vyzkoušela. Recept jsem nechala stejný, jen mléko nahradila makovým mlékem. Trošku máku jsem dala do těsta. Upečené jsem namazala švestkovými povidly. Mák a švestky je skvělá dvojka.

Makovo čokoládový pudink je další pokus, co s makovým mlékem. Čokoládový puding smícháme s makovým mlékem uvaříme podle návodu. Pudink jsem ozdobila kompotovanými višněmi.

A konečně se moje makové experimenty dotkly i zmrzlinování. Vyzkoušela jsem banánovou zmrzlinu s makovým mlékem a výsledek byl skvělý. Půl litru makového mléka jsem rozmixovala se 3 banány. Je to zmrzlina bez cukru, banány jsou dost sladké, aby zmrzlinu osladily. Dáme do zmrzlinovače nebo mrazíme hned v mrazáku.

Maková zmrzlina udělá radost a určitě překvapí i nejednu návštěvu.

 

 

 

Jana Součková
Naučím vás zmrzlinovat, snadno, chytře, zábavně. Zajímá mě zmrzlinový příběh>>